''lär dig hantera ett gräl''

Gräl som pågår i timmar har sällan löst några förhållanderelaterande problem. Förmodligen pågår oftast gräl i ett förhållande på grund av den typiska manliga och kvinnliga logiken. Moore ger dig tips om hur du resonerar på bästa sätt, för att faktiskt LÖSA problemen och inte rida på någon stolt prestigenivå full av principer. Dejtingexperten Alexandra ger sin syn på saken…

Det är uppenbart sedan  urminnes tider att kvinnor och män oftast resonerar olika. Men eftersom det är så pass uppenbart och självklart borde fler ha lärt sig vid det här laget att det inte går att prata med en kvinna som om hon vore din polare. Hur gärna du än önskar att det vore så. Och för tjejernas del: Det går inte heller att prata med mannen som om det vore en av dina väninnor.

Felet män gör är att ta på sig en kappa gjord av falsk säkerhet och tar förgivet för det mesta att kärringen bara är gnällig. Felet kvinnor gör är att prata non-stop i en extrem hyperfart som får Fuglesang med hans rymdraket att uppfattas som en seg Volkswagenbubbla från 75, och tar förgivet att mannen inte är lika engagerad bara för att han inte pratar i munnen på henne i samma utsträckning som hon själv.

Om du märker att diskussionen inte leder till någon lösning på era problem, eller om resonemangen börjar närma sig en sandlådenivå på dagis så är det dags att backa! Att du lämnar en diskussion gör inte att din partner har ”vunnit” – det visar att du är den vuxna i den situationen som går ifrån en stund tills du samlat tankarna så att det du slänger ur dig sen blir konstruktivt och inte än mer förödande för den situation ni då kan tänkas befinna er i.

Mer än 50% av alla gräl börjar av småsaker där missförstånd, svartsjuka och prestige tar överhanden och det blir ett maktspel som inte leder till nånting annat än mer invecklade diskussioner, Till slut vet man inte vad man egentligen pratade om från början och varför man är ovän med sin partner. Låter ganska onödigt va?

Tänk då på den gyllene regeln att bemöta och behandla din
partner på samma respektfulla vis som du själv kräver i en sådan situation.

Tips till män

* Bara för att DU tycker att diskussionen och grälet är helt utan anledning så tycker din kvinna onekligen att det finns nånting att reda ut. Hennes tankar, känslor och värderingar är inte mindre värda än dina.

* Förstå att det är en kvinna du pratar om, även om många kvinnor besitter en extrem inre styrka så lyser kvinnligheten med sin närvaro och känsligheten är en självklarhet. Trampar du medvetet på fel tår så får du skylla dig själv om du står utan sex ett tag.

* Kräv din rätt som man att reagera om det finns nånting konkret att peka på, har du blivit sårad och känner dig missförstådd? – Låt inte din kvinna använda sin list att vända diskussionen så att det helt plötsligt är hon som är ”offret”

Tips till kvinnor (visa detta för flickvännen)

* Varför skulle du prata sönder din karl i timmar? Har det någonsin löst några av era problem?  Konkret prat med konkret pekande på vad som besvärar dig ökar chansen till upprättelse och en eventuell ursäkt och lösning en på problemet.

* Hans eventuella översitteri och nedlåtande prat handlar inte om nånting annat än att han är oförmögen just då att hantera situationen. Minimera kränkningarna så att muren raseras så du når honom.

* Du som kvinna må vara grining och kräva mer än vad du kanske själv levererar ibland, men du har fortfarande rätt att påpeka om du känner dig förolämpad eller orättvist behandlad, låt inte någon sätta sig på dig! Och allra minst mannen du bor med.

Make love, not war! – Försoningssex är hett, det är förutom tillfredställande ett sätt att rensa tankarna i stället för att ta en ensam promenad med tårarna i ögonen.


-alexandra eklund (skribent på moore.se)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback